כאשר אנחנו יוצאים לטיול, אפשר לצקת לו תוכן על ידי כך שנעקוב אחרי נושא מסוים מההיסטוריה והתרבות – ניתן לטייל למשל בין בתי כנסת עתיקים או בעקבות לוחמים במערכות ישראל. במאמר הבא נציע לכם לגלות על העבר המרתק של עמנו דרך טיול בין קברים. לרבים יש רתיעה מסוימת רק מהרעיון אבל מדוע בעצם? קבר הוא מקום מנוחתו האחרונה של אדם וגם הזדמנות להיזכר בו ובמהלך חייו. כאשר מדובר בדמויות היסטוריות, הרי שדרך הקברים אנחנו פותחים צוהר לעולם בו חיו וכך יכולים אנו לצרף עוד פיסה לפסיפס ההיסטוריה.
ירושלים פנים רבות לה
במאמר הזה נציע לכם לערוך טיול שמתחקה אחר קברים מפורסמים, כך שבין היתר תוכלו לראות מגוון רחב של מצבות בירושלים. רבים וטובים קבורים בעיר זאת וקצרה היריעה מלהזכיר את כולם. אנחנו בכל זאת נזכיר כמה ונבקש מחילה מרבים וטובים אחרים שאינם במאמר הזה. אתר הקבורה החשוב ביותר וגם הקדום ביותר של העם היהודי הוא הר הזיתים. ההר שנראה מרחוק כאילו הוא עטוף בשלג תמידי, הוא מקום קבורה נחשק בשל קרבתו להר הבית להיכן ששכן המקדש.
בהר נוכל להגיע לקבר של רבי חיים בן עטר שהיה רב של הישוב הישן, שנפטר ב1743. הוא נחשב לאחד מגדולי המקובלים ולכן זכה לכינוי 'אור החיים הקדוש' פירושיו את המקרא מרתקים עד היום תלמידים.
רבי שלום שרעבי, או הרש"ש, היה מקובל בן העדה הספרדית שנפטר ב1720.
אמנים ואנשי רוח
בין האמנים שקבורים על ההר ניתן למצוא את מייסד בית הספר הנודע לאמנות שנמצא בעיר, בצלאל – האמן בוריס שץ. לא רחוק משם קבור אחד מענקי הספרות העברית, חתן פרס ישראל לספרות ואפילו חתן פרס נובל לשנת 1966 – שמואל יוסף עגנון המוכר יותר כש"י עגנון. אשת החינוך היהודית הנרייטה סאלד קבורה גם היא בבית קברות זה.
קברי אנשי דור המייסדים
על הר הזיתים נוכל למצוא קבר אחים מרגש של חלק מהיהודים שנרצחו בפרעות בשנות ה20 וה30. עוד גיבורים של העם היהודי כוללים את שני עולי הגרדום ולוחמי האצ"ל והלח"י מאיר פיינשטיין ומשה ברזני. בגין שהיה מפקד האצ"ל וראש הממשלה של ישראל קבור בסמיכות אליהם ביחד עם אשתו עליזה. בביקור בקבר ניזכר באדם המיוחד שהוא היה ובנאום בו סיפר על גבורתם ומותם של שני לוחמים אלו שהגיעו משתי גלויות שונות ומצאו את מותם יחדיו כאשר הם נאבקים על תקומת ישראל.
חלקת קבר משפחת בן – יהודה
למשפחתו של מחיה השפה העברית יש מקום של כבוד על ההר בחלקה מיוחדת. אליעזר בן יהודה נהג לציין את שנת הקבורה כספירה מימי חורבן בית המקדש בשנת 70. החל משנת 1917, שנת הצהרת בלפור, הוא עדכן את מועד תחילת הספירה לשנה זו. ניתן לצפות בשיטת התיארוך המיוחדת הזו על קברי בני המשפחה.
לסיום, זהו המקום להרהר בהיסטוריה היהודית שנפרסת על פני אלפי שנים ומגיעה ומקושרת באופן ישיר להגשמת החזון הציוני והקמת המדינה.
את המסלול ניתן לתכנן כחלק מפעילויות ליום ירושלים, כשניתן לשלב במהלך היום גם ביקור בכותל המערבי ובעיר העתיקה.